Met als onderdeel Balance4Rider

Manuele lymfedrainage (MLD)

Het lymfesysteem reinigt het lichaam van onder andere ziektekiemen en afvalstoffen en zorgt voor de afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en voorziet de cellen van voedingsstoffen. Cellen geven op hun beurt afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Een goed, functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel worden afgevoerd. Omdat het lymfesysteem ook ziektekiemen afvoert heeft manuele lymfedrainage een duidelijk effect op het immuunsysteem. De algehele weerstand van het paard gaat omhoog. Paarden herstellen sneller van een zware inspanning of kunnen vochtophopingen makkelijker afvoeren.

Hoe werkt manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage (MLD) stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam. Daarnaast treedt er onder anderen minder verzuring op en herstelt het paard sneller.
Manuele lymfedrainage is relatief nieuw voor paarden, maar wordt sinds de Jaren ’30 succesvol op mensen toegepast. Manuele lymfedrainage is een specifieke, medische massagetechniek welke direct werkt op het lymfesysteem. Het is een subtiele manier van masseren die door paarden als erg prettig wordt ervaren. Doordat manuele lymfedrainage direct invloed heeft op meerdere orgaansystemen kan het breed worden ingezet. Het voordeel is dat er geen ongewenste of vervelende bijwerkingen zijn. Daarnaast heeft manuele lymfedrainage invloed op het parasympatische zenuwstelsel van het paard, waardoor het een ontspannend effect heeft. Naast ontspanning helpt het parasympatische zenuwstelsel bij het herstel van uw paard bij ziekte, blessures en verwondingen.
Kort samengevat heeft manuele lymfedrainage een drieledige werking: verhoging van afvoer afvalstoffen, het bevorderen van het herstel en de bevordering van de algehele afweer.

Enkele indicaties voor behandeling met MLD

  • Blessures (lokale ontstekingsreacties)
  • Stalbenen
  • Hoefbevangenheid
  • Einschuss
  • Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)
  • Het ontbreken van lokale lymfeklieren door een verwonding of operatie
  • Het ontbreken van de spier of hoefpomp bij paarden die veel op stal staan
  • Andere klachten

Behandelingen met MLD

Manuele lymfedrainage kan worden toegepast op een breed spectrum aan klachten en problemen. Echter is manuele lymfedrainage geen geneesmiddel en is er vaak ook een veearts nodig. Manuele lymfedrainage is ook toepasbaar na inspanning. Na een intensieve training of wedstrijd is een behandeling een goede ondersteuning voor het afvoeren van de schadelijke stoffen die zijn vrijgekomen. Hierdoor voorkomt u heftige spierpijn (stijve en stugge spieren) bij uw paard.

Naast manuele lymfedrainage wordt gebruik gemaakt van lymfetaping, CrossLinq en compressiebandages (Equicrown).

Behandeling in samenwerking met een veearts

Manuele lymfedrainage is niet aanbevolen in gevallen van een acute bacteriële infectie en koorts. Het paard moet dan eerst gezien worden door een veearts. Wanneer het paard koortsvrij is en/of de veearts hiervoor toestemming geeft, kan er gestart worden met manuele lymfedrainage.

Let op! Er bestaan talloze oorzaken van vocht ophopingen (oedemen). Het is dus belangrijk om vooraf door een veearts een diagnose te laten stellen.

Manuele lymfedrainage is niet aanbevolen indien er sprake is van hartfalen of een recente trombose. U dient dan eerst contact op te nemen met de veearts.

Wilt u meer weten over deze indicaties, de mogelijkheden van manuele lymfedrainage of tarieven neem dan gerust contact op.