Het lymfesysteem reinigt het lichaam van onder andere ziektekiemen en afvalstoffen en zorgt voor de afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en voorziet de cellen van voedingsstoffen. Cellen geven op hun beurt afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Een goed, functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel worden afgevoerd. Omdat het lymfesysteem ook ziektekiemen afvoert heeft manuele lymfedrainage een duidelijk effect op het immuunsysteem. De algehele weerstand van het paard gaat omhoog. Paarden herstellen sneller van een zware inspanning of kunnen vochtophopingen makkelijker afvoeren.
Naast manuele lymfedrainage wordt gebruik gemaakt van lymfetaping, CrossLinq en compressiebandages (Equicrown).
Manuele lymfedrainage is niet aanbevolen in gevallen van een acute bacteriële infectie en koorts. Het paard moet dan eerst gezien worden door een veearts. Wanneer het paard koortsvrij is en/of de veearts hiervoor toestemming geeft, kan er gestart worden met manuele lymfedrainage.
Let op! Er bestaan talloze oorzaken van vocht ophopingen (oedemen). Het is dus belangrijk om vooraf door een veearts een diagnose te laten stellen.
Manuele lymfedrainage is niet aanbevolen indien er sprake is van hartfalen of een recente trombose. U dient dan eerst contact op te nemen met de veearts.
Wilt u meer weten over deze indicaties, de mogelijkheden van manuele lymfedrainage of tarieven neem dan gerust contact op.